Search for:

Elektromos hálózat felújítása:

Sokaknak megfordult a fejében már hogy újra kellene vezetékezni a lakásukat. Régi alumínium kábelek, netalántán még annál is régebbi vászonszigetelésű kábelek vannak a falba beépítve.

Akármilyen szakszerű is volt régen a szerelés az akkor is régen volt. Gyorsan elrepül az a 40 év, esetleg több is, és bizony a kábelek is öregednek.

Meg amíg régen a villamos fogyasztók kimerültek egy villanykörte meg egy kisrádió fogalmában addig mára automata mosógépek, villanybojlerek, villanysütők, mikrohullámú sütők, porszívók teszik próbára a villamos hálózat tűrőképességét.

Mert amíg régen egy hajszárító vagy egy porszívó 400 W – nál nem fogyasztott többet addig mára porszívó és hajszárítót nem is árulnak 1500 W teljesítmény alatt.

A régi keverőtárcsás hajdú mosógép motorja kb 150 W-os volt, addig mára az automata mosógépek 2000 W és 10 A alatt meg sem moccannak.

Tehát a hálózat kihasználtsága, leterheltsége legalább az 5*-ösére nőtt az elmúlt évek alatt és közben addig a hálózaton senki semmilyen karbantartást nem szokott csinálni… az első leégésig legalábbis biztos hogy nem.

A kötések alapesetben is lazulnak, ha meg terheljük akkor még úgyis, arról nem is beszélve hogy az alumínium is öregszik.

Egész egyszerűen elkezd porladni. Még akkor is ha nincs benne réz kötés és teljesen

szabványosan és korrekten volt szerelve annó. Nemcsak manapság dolgoznak kontárok, 100 évvel ezelőtt is voltak.

No meg persze a házilagos átalakítások is. Sokan toldották meg a régi hálózatot rézzel.

Egy új szoba, egy tetőtér beépítés, rézzel be vezetékelve, rákötve a régi lakásra. Alumínium és réz találkozása pedig nagyon komoly veszély.

Mert pl a régi házhoz hozzáépítenek, bővítenek, így a régi hálózatra is rácsatlakoztatják az új részt. Csak pl amíg az új részt rézzel kábelezték, a régit alumíniummal akkor az Alumínium és réz összekötésére az egyedüli alkalmas eszköz a rugós kötőelem, az összes többi: időzített bomba ( kb 4 mm2-ig).

Az alumínium és a réz galvanikusan távol eső fémek, így ha összeérnek, galvánelemet alkotnak.

Ez gyakorlatilag megeszi az anyagot, így egyre bizonytalanabbá válik a kötés, nő az ellenállása.

A végén persze vagy zárlatos lesz, vagy megszakad, vagy a legrosszabb, kigyullad.

Hazánkban és Kelet-Európában még sok alumínium vezeték van a lakásokban.

Mivel az alumínium könnyen csúszik, a csavaros csatlakozások a konnektoroknál és szerelvényeknél gyakran meglazulnak és magas ellenállású átmeneteket eredményeznek, melyek hőt termelnek.

Ezzel is magyarázható, miért magasabb az európai átlagnál a tűzesetekből származó balesetek száma Kelet-Európában.

És ugye még ehhez jön hozzá az alu-réz kötések, házilagos barkácsolások, kontárkodások.

Mert mint említettem, a régi öreg elektromos hálózat még akkor is ha szakszerűen szerelték ezer éve, akkor

is porlad, „elfárad”, de ha még rátesszük a barkácsmegoldásokat meg az éhes fogyasztókat máris kész az életveszély.