Teljesítménybővítés

Regisztrált villanyszerelő
Mérőhely szabványosítás
Teljesítménybővítés
Teljesítménybővítés menete
Vezérelt áram (éjszakai áram)
Regisztrált villanyszerelő

Fontos! Villanyóra plombáinak eltávolítását kizárólag ajánlott-regisztrált villanyszerelő végezheti.

Villanyórák, szabványossági felülvizsgálata, fővezeték cseréje, Elműs engedélyeztetés, minősített szerelés.
Éjszakai és nappali mérőhelyek kialakítása. Geotarifás villanyórák engedélyeztetése, és szerelése.

Elektromos Éjszakai (vezérelt) fűtés kialakítása.

Az Elmű szakemberei, csak kizárólag a mérőberendezések üzemeltetését, cserélyét, felülvizsgálatát végzik.

Ha a ház elektromos hálózata meghibásodik, az csak regisztrált villanyszerelő javíthatja meg. Az Elmű a ház villamos, elektromos hálozatát nem javítja, javíthatja. Meghibásodás esetén vagy zárlat esetén az Elmű a hálózatot lekapcsolja.Régen volt az a szabály, hogy az Elektromos Művek foglalkozott a bejövő vezetékkel, de ez legalább 30 éve megszünt. Miért is foglalkozna az Elektromos Művek a házakban lévő rossz állapotú fővezetékek javítgatásával.Ezt mindig regisztrált vállalkozókra kell bízni. Mérőhelyek kialakítása, szabványosítása.

 
Mérőhely szabványosítás

A mérőhely szabványosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a villanyórát a lakótéren kívül kell elhelyezni, egy dupla plombálási lehetőséget biztosító, az áramszolgáltató által elfogadott, úgynevezett tipizált mérőóra szekrény beépítésével.

Ezzel egy időben a mért és méretlen fővezeték (villanyóra előtti és utáni vezeték), valamint a csatlakozó vezeték (ELMŰ-s hálózat és az Ön lakása közötti vezetékszakasz) és ezek kötéseinek vizsgálatát, szükség esetén cseréjét is el kell végezni.
A régi, fa villanyóra szekrények mára elavultak, az elöregedett vezetékek kötései meglazulhatnak, ezzel nem csak komoly károkat okozva lakása elektromos eszközeiben, de akár tűzveszélyes, rosszabb esetben életveszélyes állapotot is okozhatnak.
A mérőhely szabványosítás alkalmával egy teljesen zárt, a villanyóra számára dupla plombálási lehetőséget biztosító, tipizált mérőóra szekrény kerül felszerelésre. Amennyiben az Ön villanyórája és a mérőhely egyéb alkatrészei tűz, vagy balesetveszély forrása lehet, valamint ha villanyóráját a szolgáltató 1 évnél régebben leszerelte, illetve a villanyóra áthelyezés alkalmával a mérőhelyet szabványosítania kell.

 

Teljesítménybővítés

32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.328 Ft-os szerelési díjat, melyet utólag fizettet és számláz ki a szolgáltató. 32 Amper feletti igény esetén 4.600 Ft/Amper hálózatfejlesztési díj fizetendő. Azonban a mérőóra helynek az ELMŰ és a szabványok előírásainak meg kell felelnie, melynek felülvizsgálata, dokumentálása, illetve kivitelezése, a műszaki feltételek megteremtése a regisztrált villanyszerelő kompetenciája. A regisztrált villanyszerelőnek fizetendő összeg mindig a helyszíni adottságok függvénye, ezért pontosan nem meghatározható.
Fontos tudnivaló, hogy az ELMŰ előírása alapján csak az általa elfogadott, tipizált mérőóra szekrény szerelhető fel a villanyóra és a mérőhely egyéb berendezései számára.

Teljesítménybővítés menete

 1. Fel kell mérni mekkora teljesítményre van szükségünk
  (Egy helyszíni felmérésel meg tudjuk állapítani.)
 2. Igénybejelentés azelektromos művek felé
  (Az igénybejelentés mi is meg tudjuk tenni illetve a tulajdonos is beadhatja.)
 3. Az elektromos művek válaszol és megkapjuk a műszaki tartalom leírását.
  (Amit az elektromos művek megkövetel azt  meg kell valósítani ebből kifolyólag tudunk árajánlatot is adni.)
 4. Kivitelezés
  (A kivitelezés a helyszíni adottságoktól függ viszont általában véve 1 napon belül végrehajtható.
 5. Az elektromos művek irányában ki kell fizetni a teljesítmény bővítés árát, hogyha ez meghaladta a 32 ampert.

Vezérelt áram (éjszakai áram)

Azokban a lakásokban, ahol villanykályha, vagy villanybojler van felszerelve, jelentős összegeket takaríthat meg villanyszámláján, ha a nappali áram mellé vezérelt áramot is igényel.
A vezérelt áramnak ugyanis kedvező a tarifája, a folyamatos változása miatt nem írok árat, de körülbelül az elfogyasztott energia 30-40 %-a maradhat a saját zsebében.

Ez egyetlen, 120 literes villanybojler esetén havonta 3-5.000 Ft, évente 40-60.000 Ft megtakarítást jelenthet.
Amennyiben Önnek nappali áramról működik a villanybojlere, érdemes mérlegelni a vezérelt áram kiépítését, melynek bekerülési költsége általában 1,5-2 év alatt megtérül a villanyszámlán.